İletişim

Bahçelievler Mah. Adnan Kahveci Bul. No: 77/A Bahçelievler / İstanbul

Tel : 0546 534 56 21

info@gnminsaat.com

Bina Güçlendirme

bina-guclendirme.jpg

Günümüzde deprem tehlikelerine karşı, uzman bir ekip tarafından yapılması tavsiye edilen bina güçlendirme çalışmaları oldukça önemlidir ve etkili sonuçlar vermektedir. İnsanların da bu konuyla ilgili bilinçlenmesi ile yaşadıkları evlerinin ve iş yerlerinin bina güçlendirme yöntemi ile önlemini almaktadır. Bina güçlendirme nasıl yapılır? Detaylarından bahsedelim.

Bina güçlendirme çalışmaları Türkiye’de artık hem çok kolay hem de herkesin yaptırabileceği gibi ekonomiktir. Neden bina güçlendirme yaptırılmalıdır diye soracak olursak, bilindiği gibi deprem fay hattında yaşamaktayız. Bununla birlikte özensiz, eksik malzeme kullanılarak yapılmış pek çok yapı bulunmaktadır. Bunlar insan hayatını tehlikeye sokan unsurlardır. İnsanların evlerinde rahat rahat oturabilmesi, olası bir deprem tehlikesinde hasarı en aza indirmek istemesi kadar doğal bir şey yoktur. Peki, insanların güven içerisinde evlerinde oturabilmesi için nasıl bir süreçten geçmek gerekir? Bunun cevabı basit. Öncelikle binada herhangi bir güçlendirmeye ihtiyacın olup olmadığı araştırılır. Bunun için ise önce geoteknik mühendisinin vereceği rapora bakılmalıdır. Yani evin güçlendirmeye uygun olup olmadığı, hangi aşamalarla, nerelerde güçlendirme yapılmasının gerekliliği yine bu rapor ile anlaşılacaktır.

Bina güçlendirme nasıl yapılır? Bina Güçlendirme Nasıl Olması Gerekir?  Bina Güçlendirmede dikkat edilecek husular nelerdir? Bunu hazırlanacak olan raporda görebiliriz. Hazırlanacak olan raporda zemin grubu, zemin türü bilgileri de ortaya çıkar. Burada amaç binada uygulanacak yöntem ile tıpkı sıfır bir binaymış gibi işlevsel bir hale getirilmesidir. Yetkililer binaya gelerek incelemelerde bulunur ve ön güçlendirme projesini ortaya çıkartır. Testler yapılarak ve binanın daha önce nasıl bir beton ile yapıldığı, projeye uygunluğu ortaya konulması gerekir. Bu ön çalışma önemlidir. İşleme konulması gereken projenin doğru bir şekilde gitmesi açısından bu testlerin sonuçlarına bakılmalıdır. Beton kesitlerinde azalma, demirlerin paslanması ciddi konulardır. Herhangi bir deprem sarsıntısı ile binayı yerle bir edecek etmenlerdir. Bu nedenle yapılacak beton dökme işlemi oldukça sık kullanılan ve etkili bir yöntemdir. Ancak bunun için öncelikle hasarlı bölümlerin sökülmesi gerekir. Dökülmüş bölümler sökülerek yeniden yapılandırma işlemi yapılmalıdır. Çimento ve paslanma önleyici maddeler güçlendirme için önemlidir. Özellikle köşe, kolonlar, yük taşıyıcı bölgelerin sayısı ve hasar durumuna bakılmalı, ona göre işlem yapılmalıdır.

Bina kat sayısının gereğinden fazla olması, binadaki beton kalitesinin düşük olması ciddi konulardır. Bu gibi durumlarda bina güçlendirme prosedürleri uygulanmalıdır. Aksi halde ufak bir sarsıntıda bile kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Kiriş, kolon mantolama, güçlendirme ve temel kuvvetlendirme önemlidir. Uygulanacak yöntemde kat sayısı da önemlidir. Bazı binalarda sadece kolon güçlendirme yeterli olabilmektedir. Ancak bazı yapılarda çok daha derin bir çalışma gerekebilir. Bununla birlikte kolonların genişletilmesi, temelin derinleştirilmesi gibi çalışmalar da gerekebilir. Bunun için de sağlam bir betonarme desteği gerekir. Bu tip bir güçlendirme ise ortalama bir ay kadar bir zaman zarfında yapılmaktadır.

Bu şekilde güçlendirilen bir bina dayanıklılık açısından sıfır bir bina ile eşdeğer konuma gelmektedir. Günümüzde dayanıksız binaların yıkımı yerine güçlendirilmesi çok daha büyük avantajlar sağlamaktadır. Özellikle bina güçlendirme yöntemlerinin gün geçtikçe gelişmesi ve çok rahat uygulanabilir bir hal alması ile bina güçlendirme çalışmalarına ilgi git gide artmaktadır.

Kalıcı Çözüm Ortağınız